La Vall de Ribes

Avui en dia, la Vall de Ribes és durant tot l’any un destí turístic de muntanya de primer nivell, on trobareu totes les facilitats de les zones turístiques però sense patir massificacions.
A la Vall de Ribes disfrutareu d’un magnífic entorn paisatgístic, gaudireu de la tranquil·litat del medi rural que ho embolcalla tot i impregna tot arreu, del contacte immediat amb la natura, de l’accés fàcil a la muntanya, la proximitat del bosc i la qualitat de vida. A la Vall de Ribes podreu veure la noblesa i la manera d’entendre la vida i el territori d’un passat agrícola i ramader que encara avui en dia hi és present.

El clima fresc i agradable de l’estiu, la bellesa dels seus voltant, els dolls d’aigua minera i la proximitat a les grans estacions d’esquí han fet del poble de Ribes de Freser, ja des de principis del segle XX un lloc privilegiat d’estiueig i turisme de muntanya.A la Vall de Ribes podeu gaudir de la natura tot l’any.

Ribes de Freser, és la porta de diverses valls pirinenques que ofereixen grans possibilitats quant als esports de muntanya: excursionisme, escalada, espeleologia, bicicletes de muntanya, passejades amb cavall, pràctica de tir en arc, i en especial, l’esquí.

A l’hivern, per la seva situació geogràfica, la Vall de Ribes ha estat des de sempre un punt de referència pel que fa a l’esquí, ja sigui l’esquí de muntanya o bé l’esquí alpí, a Núria, la Molina o Masella.

Ja sigui a peu des de Ribes, o bé acostant-nos-hi primer amb cotxe i acabat a peu, hi ha tot un seguit d’excursions o passejades que ens permetran gaudir de la flora, la fauna i el paisatge de la Vall de Ribes. D’entre d’aquestes excursions podem destacar l’ascensió al cim del Taga (2038m), la muntanya més emblemàtica de Ribes, el cim del Puigmal, el camí vell de Queralbs a Núria, Fontalba, el Collet de les Barraques i un llarg etcètera, totes i cadascuna amb el seu encant. Una curta passejada que des de Ribes no es pot deixar passar, és la pujada a l’ermita de Sant Antoni (1271m).

La Vall de Ribes, també és un indret estimat pels amants de la caça, i també especialment pels amants de la pesca. Les aigües dels rius de la Vall conserven la varietat de truita autòctona genèticament més pura de tot el continent europeu, per això actualment és zona de Reserva Genètica.

La Vall de Ribes, també ens ofereixen una gran varietat de fruits del bosc. A la primavera podem trobar bolets de temporada com correjoles, murgules o muixernons, a l’estiu maduixes, gerds i aranyons; al setembre mores i a la tardor els apreciats bolets de temporada com ceps, fredolics i molt especialment els apreciats rovellons.

La Vall de Núria

La Vall de Núria, constitueix l’extrem més elevat i muntanyós de la Vall de Ribes. Està situada a 2000 metres d’altitud i envoltada de cims de gairebé 3000 metres, com el Puigmal, el Finestrelles, el Noufonts o el Noucreus. Això fa que sigui el punt de partida de moltes i molt diverses excursions i lloc ideal per a la pràctica de l’esquí de muntanya.
Vall de Núria és una meravellosa vall amagada entre muntanyes, és un oasi ple de pau i de natura, carregat d’història i ple de tradició on gaudir de totes les activitats relacionades amb la natura, la neu i l’alta muntanya.

L’única manera d’accedir a la Vall de Núria és el tren cremallera. Té un recorregut de 12.5km i supera un desnivell de 1000 metres. La bellesa i l’espectacularitat del paisatge de que gaudirem durant el viatge, amb impressionants vistes és un avanç de la bellesa, tranquil·litat i natura que ens trobem a la Vall de Núria.

A la Vall de Núria, el ventall d’activitats a realitzar és ampli i molt divers. Amb el preu del bitllet cremallera, es pot visitar l’exposició dels pastors i els seus camins, l’exposició de la natura, visitar el centre d’interpretació mediambiental, veure les projeccions a l’auditori, visitar l’exposició de l’església sobre la història de Núria.
També hi ha tot un seguit d’activitats diverses. Segons si és estiu o hivern, podreu fer entre altres coses, excursions guiades, sortides amb cavall, ascensions a cims, circuits de tir amb arc, sortides amb raquetes de neu, trineus, lloguer de barques, construcció d’iglús, parc infantil, par de neu, minigolf, etc, etc..

No podem deixar de banda el vessant religiós de la Vall de Núria, és un lloc ideal per retrobar-se espiritualment. És obligada la visita al Santuari i a l’ermita de Sant Gil. I també contemplar el llegat d’una marededéu venerada fa més d’un mil·leni, posar el cap a l’olla per aconseguir la fertilitat desitjada, fer sonar la campana per guarir el mal de cap.